17 Mayıs 2013 Cuma

Türk sineması Paris’te



“10.Paris Türkiye Filmleri Festivali” 17 Mayıs akşamı “Tepenin Ardı” filmiyle açılış yapıyor. Açılış gecesine bu çok ödüllü filmin yönetmeni Emin Alper de katılacak


“10.Paris Türkiye Filmleri Festivali” 17 Mayıs akşamı “Tepenin Ardı” filmiyle açılış yapıyor. Açılış gecesine bu çok ödüllü filmin yönetmeni Emin Alper de katılacak
Bu yıl onuncusu düzenlenen Paris Türkiye Filmleri Festivali 17 Mayıs akşamı Tepenin Ardı’yla açılış yapıyor. Yönetmen Emin Alper’in de katılacağı açılış gecesi, Paris’in en önemli sinemalarından biri kabul edilen Forum des Images’da gerçekleşecek.
 
Festival, 26 Mayıs’a kadar tarihi Les Trois Luxembourg sinemasında Parisli sinemaseverlerle buluşacak.
Uzun senelerdir Türkiye kökenli göçmenlerin sorunlarıyla ilgilenen bir dayanışma derneği olan ACORT’un, Strasbourg Odyssée sineması, SRF Film Yönetmenleri Derneği ve TÜRSAV’la birlikte, kâr kaygısı gütmeden düzenlediği festival, bu yıl Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün ve Türk Hava Yolları’nın desteğiyle gerçekleşiyor.
 
Festival kapsamında; Pelin Esmer’in « Gözetleme Kulesi », Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan’ın « Babamın Sesi », Onur Ünlü’nün « Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi », Reis Çelik’in « Lal Gece »,  Özcan Alper’in « Gelecek Uzun Sürer », Umut Dağ’ın « Kuma », Yılmaz Erdoğan’ın « Kelebeğin Rüyası » filmlerinin yanı sıra, Tunç Okan imzalı, Fransa-Türkiye ortak yapımı bir sinema klasiği olan « Sarı Mercedes / Fikrimin İnce Gülü» gibi bir çok ödüllü film Parisli sinemaseverlerle buluşacak. 
 
Belgeseller bölümündeyse, Hrant Dink Vakfı tarafından gerçeklestirilen ve Habap Çesmeleri restorasyon projesini anlatan Dilek Aydın imzalı « Habap Çesmeleri» var.
 
Festivalin Fransa’da yaşayan Türkiye kökenli genç sinemacılara adadığı « Kısa Metraja Açılan Pencere » bölümündeyse Onur Yağız’ın geçtiğimiz günlerde Tetouan’da büyük ödüle değer görülen « Patika » adlı filminin yanısıra, daha önce « Koro » ve « Şoför » adlı filmleriyle festivale konuk olan Güldem Durmaz’in « Ben/O » adlı kısası ve yine Fransa’da eğitim gören Engin Ayçiçek’in Paris banliyölerindeki tekinsiz ve sert yaşamı ele aldığı, « Arabesk » adlı filmler yer alıyor.


"Tepenin Ardı" filmistblog yazısı http://filmistblog.blogspot.com/2013/04/tepenin-ard.html

Haber: sanat.milliyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder